[VIDEO] Tribina: ŽIVEO 10. OKTOBAR! Dan oslobođenja Subotice u drugom svetskom ratu

Foto: NJ/Magločistač

Udruženja Ekoslavija i „Ženske studije i istraživanja“ Novi Sad (ŽSI), Podružnica Subotica na tribini povodom Dana oslobođenja našeg grada u Drugom svetskom ratu.

Mesto održavanja: Art bioskopu Lifka.

Učesnici:
Dr. Margareta Bašaragin, poverencica ŽSI
Dejan Mrkić, istoričar
Branimir Kopilović, istoričar umetnosti, filozof
Moderator: Boris Telečki, aktivista.

Razgovor o istorijskim činjenicama vezanim za samu operaciju oslobođenja Subotice koje se odigralo 10. oktobra 1944., organizovanim oblicima otpora fašističkoj okupaciji u gradu između 1941. i 1945. koje su prethodile samom oslobođenju, zločinima počinjenim od strane okupatora u gradu, kao i ulozi žena u tom periodu u Subotici, ali i Narodnooslobodilačkoj borbi uopšte. Takođe, dotaći ćemo se kulture sećanja i stanja spomenika iz vremena Narodno oslobodilačke borbe na teritoriji grada Subotice danas. Tokom tribine, prikazan je i bogat arhivski materijal (fotografije, snimci) iz tog perioda.
U vremenu kada istorijski revizionizam dostiže vrhunac i kada se sećanje na Narodno oslobodilačku borbu 1941.-1945. potpuno marginalizuje, želimo da očuvamo sećanje na slavni period narodne borbe protiv fašizma na ovim prostorima koje zaslužuje važno mesto u našoj istoriji.

I sećanje je borba!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top