★ Ekoslavija ★

Festival ekologije i antifašizma

Online izdanje Festivala Ekoslavija održano krajem januara 2021. nastavlja niz manifestacija pod nazivom „Ekoslavija – Festival Ekologije i Antifašizma“.

-Program-

Događaji na festivalu Januar 29-30, 2021

- Petak 29. Januar 2021. -

Prvog dana online Festivala održana je „zelena“ tribina „Eko aktivizam – borba do čiste kapi“. Učesnici tribine govorili su o trenutnim aktivnostima različitih Ekoloških pokreta u Srbiji i regionu, uspesima zajedničke borbe i odolevanju soliradnih ljudi silama kapitalizma u procesu odbrane prirodnih resursa, lepota i biodiverziteta. Iva Marković, ispred Polekol-a i pokreta ORSP-a prenela je utiske sa terena Stare Planine, Kraljeva, kao i probleme s kojim su se suočili u slučaju Javne Rasprave o izmeni generalnog plana na Beogradskom vodozahvatu – Makiško Polje. Zvezdan Kalmar, ispred Cekor-a govorio je o neophodnim zaokretima u Energetskoj politici, planskom gašenju termoelektrana koja koriste fosilna goriva i okretanju obnovljivim izvorima, boljem upravljanja energetskim resursima, kao i stavljanju energetskog pitanja u ruke domaćinstava – subvencionisanjem unapređenja energetske efikasnosti u zgradarstvu. Razgovor je vodio Goran Gabrić, ing zaštite životne sredine ispred organizacije Mini Jugoslavija. U nastavku programa premijerno je projektovan film Subotičkih autora Daniela Kovača i Stipana Miladinovića „100 Skokova“. Film je snimljen u neverovatnim okolnostima i rekordno kratko vreme, i predstavlja remek-delo „spontane kinematografije“. U muzičkom delu programa nastupili su: „Stroberiz“ Subotica (Ana Marija Tumbas), „Frik iz kvarta“, Hrvatska (Zlatko Majsec i Ivan Vidaković Vida), dok je publiku pravo zapalila „Lepša Brena“ iz Novig Sada (Atila Antal i Višnja Žugić).

Ekološka tribina: Eko aktivizam - borba do čiste kapi

Razgovor sa Ivom Marković – Pravo na Vodu, Organizacija za političku ekologiju “Polekol”i Zvezdanom Kalmarem, izvršnim direktorom CEKOR-a (Centar za ekologiju i održivi razvoj). Razgovor vodi: Goran Gabrić, inženjer zaštite životne sredine.

"100 SKOKOVA" (Daniel Kovač/Stipan Milodanović)

Predstavljamo kratak film jedne od najznačajnijih figura naše rokenrol scene, Daniela Kovača, umetnika, pisca i muzičara. Film “100 skokova” (2016.) delo je Daniela Kovača i Stipana Milodanovića, a Daniel je izjavio da je film nastao po nečemu što je nazvao “spontana kinematografija”.
“Predlog da sve snimimo i montiramo za jedan dan i isto veče napravimo premijeru odmah smo usvojili. Napravili smo najavu za projekciju koja je trebala da bude sutradan u Filmskom klubu Orijent smeštenom u bivšoj biletarnici bioskopa Lifka. U tom trenutku nismo imali nijedan snimljeni kadar, a vreme je počelo da otkucava.”

STROBERIZ (Subotica)

Subotička kantautorka Anamarija Tumbas, pod stejdž imenom >Stroberiz<, svojim pesmama osvojila je pažnju ljubitelja indie i alter pop zvuka. Poznata kao saradnica mnogih autorskih underground bendova, počela je da nastupa kao solo izvođač krajem 2017. godine, od kada je obišla mnoge festivale i klubove u Evropi.

FRIK IZ KVARTA (HR)

Frik iz kvarta je friški kantautorski i istovremeno nešto stariji spisateljski projekt Zlatka Majseca, dugogodišnjeg frontmena benda Mel Camino. Majsecu će se za ovu priliku pridružiti i Ivan Vidović-Vida na gitari. “Frik” uglavnom svira po malim i još manjim klubovima i birtijama, a neki od zapaženijih nastupa su: Exposure Music Festival te osvajanje 2. nagrade publike na Takt festivalu – Novi Sad. Nastupi su kombinacija svirke i recitiranja pjesama koje na momente nalikuje poetskom stand up-u što uvodi dodatnu stilsku notu u većinski emotivniji svirački repertoar.

LEPŠA BRENA (Novi Sad)

Lepša Brena je muzički duo osnovan od strane Atile Antal i Višnje Žugić. Kako kažu, bend su formirali kako bi spojili poglede, ideje, inspiracije i misli o arhitekturi sa indie electro pop muzikom, tako stvarajući novi muzički pravac… arhi-pop.

- Subota 30. Januar 2021. -

Drugog dana Festivala održana je „crvena“ tribina u kojoj je istaknuti istoričar Milan Radanović govorio o istorijskom revizionizmu s kojim smo suočeni danas sa obe strane Drine. Predočena je jasna veza između ciljeva današnjih prodesničarskih elita sa revizijom i puštanjem u zaborav ponosne Antifašističke istorije naših naroda. Umanjenjem postignuća slobodno mislećeg proletarijata, ljudima se danas usađuje misao o neophodnosti saradnje (kolaboracije) sa imperijalistički nastrojenim stranim okupatorima, danas prisutnim u vidu korporacija i Alijansi za mir, a sve sa finansijskim interesom u narodu prikazanim „patriotski nastrojenim elitama“. Razgovor je vodio i teme pripremio student istorije Vukašin Marić, aktivista Z.A. „Krov nad Glavom“. U muzičkom delu programa imali smo prilike da čujemo vrhunske kantautore i izvođače: Maja Solar i pesma „ZA KROV NAD GLAVOM“, Nikolu Radonjića, Subotica, „Gordanov Blues Gheto“, Subotica i specijalnog gosta iz UK-a „Doozer McDooze“.

Tribina: Istorija i politika

Razgovor sa istoričarem Milanom Radanovićem, razgovor vodi Vukašin Marić, student istorije.
Milan Radanović (Nova Gradiška, 1976). Diplomirao istoriju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Objavio dve istoriografske knjige: Oslobođenje. Beograd, oktobar 1944. (Beograd, 2014), Kazna i zločin. Snage kolaboracije u Srbiji: odgovornost za ratne zločine 1941-1944. i vojni gubici 1944-1945. (Beograd, 2015), Slavonijo, triput si gorila: Kotar Podravska Slatina u Drugom svetskom ratu 1941-1945. (Zagreb, 2019). Priredio: Pokatoličavanje Srba u NDH (Zagreb, 2020). Takođe je objavio nekoliko radova o istorijskom revizionizmu u Srbiji. Istražuje ratne zločine u Jugoslaviji 1941-1945. i istorijat snaga kolaboracije u Srbiji i Jugoslaviji 1941-1945.

PESMA: ZA KROV NAD GLAVOM (Maja Solar)

Maja Solar je filozofkinja, prevoditeljka i spisateljica rođena 1980. u Zagrebu. Doktorirala je filozofiju, bavi se političkom teorijom, piše poeziju i prozu. Članica je levo orijentisanog teorijsko-političkog kolektiva Gerusija. Deo je uredništva časopisa za teorijske prakse Stvar. Objavila je tri zbirke poezije, a zajedno sa Žakom Lučićem uređuje poetski podcast Puna usta poezije.

NIKOLA RADONJIĆ (Subotica)

Subotički kantautor Nikola Radonjić privlači pažnju svojom specifičnom i zrelom bojom glasa, kao i svojom vibrantnom pojavom. Početkom godine izdao je svoj debi album “Cross the Line”, koji će nam ovom prilikom predstaviti.

GORDANOV BLUES GHETTO (Subotica)

Subotički bend “Gordanov Blues Ghetto” je skup vrhunskih muzičara i prijatelja koji čuvaju plamen Jazz-a, Blues-a i Soul-a, i nesebično ga dele sa svim ljudima dobre volje i istančanog muzičkog ukusa.

DOOZER MCDOOZE (UK)

One man show i kantautor iz Engleske, Doozer McDooze, na svojstven način govori o svakodnevnim borbama običnog čoveka.
Zahvaljujemo se svim učesnicima na svom doprinosu očuvanju plamena solidarne borbe, kao i svim posetiocima i slušaocima celokupnog događaja. Tokom trajanja Festivala kroz donacije posetilaca sakupljeno je 10.000 dinara za nastavak aktivnosti „Obrok Solidarnosti“.

Doniraj

Donacije možete uplatiti na dinarski račun:

200-3300070101029-06
(Poštanska štedionica)
Svrha uplate: Obrok Solidarnosti Subotica
Primalac: Ekoslavija, Subotica
Šifra plaćanja: 289

Scroll to Top