Treći festival Ekologije i antifašizma u Subotici održava se 9. i 10. septembra 2022. (petak i subotu) u Art bioskopu Lifka i u klubu Mladost.
Promovišemo ekološke principe kao i životni stil koji ima pozitivan uticaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi. Ekologiju i borbu za zdravu životnu sredinu posmatramo kao borbu protiv kapitalističkih odnosa u društvu i ne odvajamo je od klasne borbe.
Promovišemo antifašizam kao univerzalnu humanističku vrednost i temelj društva zasnovanog na jednakosti, bratstvu i solidarnosti među ljudima.
Smatramo da susret ova dva koncepta i njihovo sprovođenje u praksi, zaštite životne sredine u odnosu na prirodu i antifašizma u odnosu na društvo može obezbediti održiv razvoj i jednakost i humane odnose u našim selima, gradovima i društvima, zato – EKOSLAVIJA!

ULAZNICE: 600 dinara po danu.
Organizatori: Udruženje Ekoslavija, GI „Priroda i društvo“.
Pokrovitelj: Grad Subotica
Podrška: Art bioskop Lifka i klub Mladost, SGR Hemol Mol.
Medijski partneri: subotica.com, Magločistač, Subotičke.rs, Subotica.info, Headliner, Radio 202.

09. septembar (PETAK)

14H

Zajednička biciklistička vožnja i prikupljanje potpisa za
subvencionisanje kupovine bicikla

Zajednička biciklistička vožnja i prikupljanje potpisa za subvencionisanje kupovine bicikla (okupljanje na Trgu Žrtava fašizma).

16:30H

Tribina: POSLEDICE ZELENOG KAPITALIZMA PO GLOBALNI JUG (zemlje u razvoju)

Kako treba da izgleda pravedna globalna tranzicija na nekarbonske izvore energije? Šta danas i prethodnih decenija rade velike korporacije čija su delatnost, između ostalog, obnovljivi izvori energije širom takozvanog razvijajućeg ili trećeg sveta? Zašto nam se litijum predstavlja kao izvor energije, umesto kao način da se ona skladisti i zasto je ovaj mineral jako važan svakoj državi koja ga ima i zašto je opasno imati nalazišta ovog minerala? Od 2018. godine, kada je članica kongresa Sjedinjenih Americkih Drzava Okazio-Kortez izašla u javnost sa idejom zelenog novog dogovora (aludirajuci time na novi dogovor FDR-a), ova ideja je ušla u javno mnjenje i gotovo preko noći dobila na mahu. Međutim, za koga je ovaj ,,zeleni’’ novi dogovor? Spominje li se u njemu američki vojno-industrijski kompleks i emisije koje su prouzrokovane istim? Kako bi ovaj zeleni novi dogovor izgledao po 80% svetske populacije, a kako po bogate zemlje, postoje li i kojih razmera su razlike? Da li ima više smisla pričati o klimatskim reparacijama za države koje nisu istorijski emiteri, a koje su sada u opasnosti, jer se nekolicina država industrijalizovalo u pravo vreme? Naposletku, da li je zelena tranzicija jedini način da se borimo protiv najgorih nadolazećih efekata i prirodnih katastrofa koje će biti prouzrokovane klimatskim promenama? Na ova pitanja odgovaraju učesnici: Luka Rubinjoni, biolog, istraživač saradnik, Inovacioni centar Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Zvezdan Kalmar, koordinator za energetiku Centra za ekologiju i održivi razvoj (CEKOR) iz Subotice, Maria Alimpić, ekološka aktivistkinja udruženja Zaštitimo Jadar, Rađevinu iz Loznice i Pablo Domínguez, antropolog životne sredine i istraživač, Univerzitet u Tuluzu, Francuska. Moderator: Jovan Milovanović, student ekologije Biološkog fakulteta u Beogradu.

Koncerti

20h

Tri kapljice
(Novi Sad, SRB)

20h

Tri Kapljice su dinamična rokenrol skupina iz Novog Sada, nastala 2007. godine. Ova bučna trojka, pored brojnih nastupa kako pred festivalskom, tako i pred klupskom publikom, ima iza sebe album sa pređašnjom postavom -“Girls are Back”, a spotom Surfin’ su najavili svoj novi EP “Brzo, brzo!”. Tri Kapljice se igraju sa formama i žanrovima, crpeći inspiraciju iz različitih muzičkih pravaca i peroida, kao i sveta oko i u sebi, stvaraju muziku od kojih im srce igra. Melodično i glasno – gitara, bas, bubanj, dva vokala i struja!

Više o bendu

21h

Smrt razuma

(Osijek, Novi Sad, Bečej,
SRB, CRO)

21h

Smrt razuma je angažovani hardkor pank bend nastao u Osijeku 2017.godine, zbog preseljenja jednog od članova za Novi Sad bend trenutno funkcioniše na relaciji Osijek – Novi Sad, iza sebe do sad imaju dva demo izdanja, dosta odsviranih koncerata po regiji i šire a nedavno su snimili dugosvirajući album čiji se izlazak očekuje tokom ove godine.

Više o bendu

22h

Otvoreni Prelom
(Senta, SRB)

22h

Otvoreni prelom je anarho hc punk, koji je nastao u decembru 2007-e tj. tada su uradjene prve probe i pesme. U početku su svi članovi bili iz Sente, ali se to vremenom menjalo. Sadašnja postava je Uroš Gavrilov (gitara), Tihomir Vojnić (bas), Darko Robović (bubnjevi), Mićo Krnjac (vokal). Bend momentalno radi na novim pesmama i u nekom skorijem periodu bi trebalo da se udje u studio i snimi novi album za 15-i rodjendan u decembru za kada se sprema opasna rodjendanska fešta u Senti.

Više o bendu

23h

KPAX
(Beograd, SRB)

23h

KPAX je ex yu post punk bend iz druge dimenzije koji postoji oko 6 godina i do sada je snimio jedan album koji je izašao ove godine na ploči. KPAX je neizbežan!

Više o bendu

00h

Fiskalni račun
(Bečej, SRB)

00h

Fiskalni Račun je punk bend nastao 2008. u Bečeju. Postavu čine zgodni rubinovi manekeni Steva, Miks, Saka, Toplana i Knor. Iza sebe ima par izdanja: 2009. album “Duh ulice”, 2014. EP “Naš svet, naša stvar”, 2016. EP “Bitke”, a 2018. su izdali album za SKC Novi Sad pod nazivom “Naša Stvar”; po istoimenoj pesmi. Uskoro izbacuju novi album sa pesmama koje uveliko sviraju na koncertima. Iza sebe isto tako imaju svirke po Srbiji, Hrvatskoj, Mađarskoj i Nemačkoj.

Više o bendu

10. septembar (SUBOTA)

11H

Volonterska akcija čišćenja spomenika NOB “Žubor života” na Paliću

Okupljanje kod spomenika u centru Palića, čišćenje i farbanje spomenika. Od 90’ ih do sada smo svedoci istorijskog revizionizma koji ostavlja posledice i na kulturu spomenika, gde se spomenici i uopšte period Narodno oslobodilačke borbe marginalizuju i zapostavljaju. Tako je i na teritoriji grada Subotice, gde su brojni spomenici iz perioda i nakon NOB-a zapušteni. Ovom volonterskom akcijom želimo da doprinesemo da se održi sećanje na narodno – oslobodilačku borbu na ovim prostorima.

16:30H

Projekcija dokumentarnog filma o antikolonijalnoj borbi naroda Afrike „Concerning violence“ i razgovor

Franc Fanon (1925 – 1961) je bio esejista, psihoanalitičar i revolucionar, poreklom sa Martinika. Jedan je od najvažnijih mislilaca 20. veka u oblasti dekolonizacije i psihologije kolonijalizma. Učestvovao je u borbi za nezavisnost Alžira, a njegova dela bila su izvor inspiracije za antikolonijalne i oslobodilačke pokrete širom sveta tokom poslednjih šest decenija. Jedna od najznačajnijih Fanonovih knjiga “Prezreni na svetu” (1961) poslužila je kao inspiracija za dokumentarni film “Concerning Violence” (2014) koji ćemo ovom prilikom gledati i o kojem ćemo govoriti nakon projekcije. NAPOMENA: Film je sa engleskim titlovima!

18H

Osmatračnica i Kad mi dođemo na vlast - Zajedničko izdanje, podcast emisija uživo

ŽIVOTNA SREDINA NARODU! Kapitalizam je prouzrokovao klimatske promene i doveo čovečanstvo na ivicu ekološke katastrofe. A onda je kooptirao borbu protiv ekološke katastrofe i okrenuo je protiv naroda. Borba za zdravu životnu sredinu je borba protiv kapitalizma i moramo je vratiti narodu. Učestvuju: Ratibor Trivunac, Ivan Zlatić, Milena Repajić i Ivana Anđelković.

Koncerti

20h

Ništa Mars

(Subotica, Novi Sad)

20h

Elektro-rok duo Ništa Mars nastao je 2019.godine u Novom Sadu, a čine ga Igor Dević (Hton, Дримкрафт) i Darko Jovanović (Tripcycle, Dako Loop Orchestra). Sastav funkcioniše pod okriljem Etikete 4, nezavisne DIY izdavačke kuće koja svoja izdanja objavljuje na poštanskim razglednicama sa QR kodom. Sastav je dobio ime po istoimenoj slici i vizuelnom konceptu Darka Jovanovića. Muzički spektar dua Ništa Mars proteže se od ambijentalne i eksperimentalne elektronike, pa sve do elektro- popa i nojz-roka.

Poslušajte novi spot

21h

Mind sold out
(Subotica, SRB)

21h

Grupa Mind Sold Out formirala se 2021 u Subotici. Tome je prethodila 2020…Šta se može učiniti tokom pandemije, i to u f***ing Subotici? Sanjariti … Planirati … Stvarati! Možda je baš ta depresija/nagomilovana energija/želja za stvaranjem koju nam je Covid doneo motivisala Ervina da zgrabi olovku i gitaru, i svoje misli pretvori u reči i note. Iza snažnih rifova koji su ujedno i lekovi i narkotici za dušu, Tomi čara palice na bubnjevima, njegov ritam jača Jules na bas gitari. Na sve to dolazi Marci sa ponekad mračnim a ponekad nežnim solažama, a na kraju Kovi otpeva ove pesme, inspirirane zvukovima Sijetla iz 90-ih. Prava energična, ponekad poetična, a ponekad besna muzika (gitare u glavnim ulogama) od koje vrište lampe u pojačalima. Hvala Chris, hvala Kurt, hvala Dave! Nastavljmo ono što ste vi započeli, formiramo je iznova, oblikujemo je, i pravimo je važećom. Sad. Živela poslednja rock revolucija: Grunge

Snimak benda

22h

Revirgin
(Čakovec, HR)

Revirgin
(Čakovec, HR)

22h

Revirgin je muzički dvojac kojeg čine Karlo Križnik (gitara i vokal) i Paula Gavez (synth). Deluju od 2020. godine i trenutno promovišu svoj prvi album “Simulations”, koji je izašao 15. aprila. Inspiraciju za muziku crpe iz različitih žanrova od kojih su neki: New Wave, Gothic Rock, Post-punk, Synth-punk, Funk, Ex-Yu… Revirginova muzika i estetika može se opisati kao kombinacija retro VHS estetike 80-ih i 90-ih, te avangardne i apstraktne umetnosti prenesene kroz plesnu muziku i energični nastup.

Više o bendu

23h

Hornsman Coyote
(Beograd, SRB)

Hornsman Coyote (Beograd, SRB)

23h

Svoj rad započeo je još 1990-te kao DUB trombonista, pridruživši se srpskim reggae pionirima Del Arno Bend-u. 1994. godine osniva Eyesburn, jedan od najzapaženijih crossover bendova na Balkanu i rad sa njima ga kasnije dovodi do kolaboracije sa brazilskim world music/metal superstarom Maxom Cavalerom. Posle prvog prekida rada Eyesburn-a 2005. godine, Coyote odlazi u London gde upoznaje Jerry Lionz, prvog Roots Reggae producenta sa kojim radi na trombonskim instrumental pesmama. Nedugo zatim upoznaje Jah Works produkciju za koju izdaje svoj prvi internacionalni instrumentalni album BRASS ROOTS i ulazi na današnju evropsku dub/reggae scenu. Od tada, Coyote isporučuje trombonske linije i aranžmane za mnoge producente širom Evrope i sveta. Sa njegovim trombonskim instrumentalima objavljeno je preko 50 vinil izdanja sa različitim producentima i poznatim reggae pevačima, a sa svojim trombonskim deonicama i aranžmanima gostovao je i na albumima legendarnih reggae umetnika kao što su Lee Scratch Perry i Max Romeo. I u 2020 godini bio je veoma aktivan. Hornsman Coyote pojavljuje se na novom albumu Lee Scratch Perry-a, snima i novi album Ethiopians Mountain sa svojim hard core bendom Remedy, a izašao je i remasterizovan kultni Eyesburnov album Full Control na vinilu. Na Ekoslaviju dolazi u svojoj soundsystem varijanti sa kojim je aktivan punih 16 godina.

Više

00h

Bojana
Bulatović Bo
(Beograd)

Bojana Bulatović Bo (Beograd)

00h

Beogradska kantautorka Bojana Bulatović Bo, poznata je kao kompletna kantautorka akustičnog usmerenja. Smela, inteligentna, kreativna i duhovita, Bo nepomirljivo opominje i opisuje okruženje u kom se nalazi, u najboljoj tradiciji protestne akustičarske muzike 60-tih. Svoj izgrađeni akustičarski pristup kombinuje sa savremenim elektronskim dance ritmovima zahvaljujući saradnji sa Kojom (Disciplin A Kitschme), koji se pojavljuje kao producent, aranžer, autor lupova i gitarskih solo deonica . Bo se ubrzo pridružuju članovi grupe Popečitelji, Saša Furunović (gitara) i Radeta Vulić (bubnjevi), i iz te saradnje nastaje album ”Kapetane gde si” (2008.). Kao i na prošlom albumu, produkciju i aranžmane je uradio Koja. Na Ekoslaviji Bo (vokal, gitara, usna harmonika) će nastupiti u pratnji bubnjara Radete Vulića (Popečitelji, Svemirci, Disciplin A Kitschme).

YouTube kanal

Ulaznice

Karte se prodaju na samom ulazu i koštaju 600 dinara po danu.

Treći festival Ekologije i antifašizma u Subotici održava se 9. i 10. septembra 2022. (petak i subotu) u bioskopu Abazija na Paliću.
Promovišemo ekološke principe kao i životni stil koji ima pozitivan uticaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi. Ekologiju i borbu za zdravu životnu sredinu posmatramo kao borbu protiv kapitalističkih odnosa u društvu i ne odvajamo je od klasne borbe.
Promovišemo antifašizam kao univerzalnu humanističku vrednost i temelj društva zasnovanog na jednakosti, bratstvu i solidarnosti među ljudima.
Smatramo da susret ova dva koncepta i njihovo sprovođenje u praksi, zaštite životne sredine u odnosu na prirodu i antifašizma u odnosu na društvo može obezbediti održiv razvoj i jednakost i humane odnose u našim selima, gradovima i društvima, zato – EKOSLAVIJA!

ULAZNICE: 600 dinara po danu.
Organizatori: Udruženje Ekoslavija, GI „Priroda i društvo“.
Pokrovitelj: Grad Subotica
Podrška: Bioskop Abazija, SGR Hemol Mol.
Medijski partneri: subotica.com, Magločistač, Subotičke.rs, Subotica.info, Headliner, Radio 202.

Scroll to Top