Ekoslavija
Osmomartovsko izdanje

Drugarica ★ umetnica ★
Drugarica ★ novinarka ★
Drugarica ★ radnica ★

Drugi po redu online festival Ekoslavija održaće se 08.03.2021. godine. Festival ima za cilj promociju ekoloških principa kao i životnog stila koji ima pozitivan uticaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi. Takođe, želimo da promovišemo antifašizam kao univerzalnu humanističku vrednost i temelj društva zasnovanog na jednakosti, bratstvu i solidarnosti među ljudima. Susret ova dva koncepta i njihovo sprovođenje u praksi, zaštite životne sredine u odnosu na prirodu i antifašizma u odnosu na društvo može obezbediti održiv razvoj i humane odnose u našim selima, gradovima i društvima, zato – EKOSLAVIJA!

Namera nam je da našu ideju približimo ljudima i u online prostoru, koji nam je postao dominantan u vreme pandemije. Takođe, u opštoj krizi želimo, da tokom nastupa i podrške muzičara koji nastupaju na našem festivalu, iskoristimo priliku da se solidarišemo i pomognemo ugroženim sugrađanima, prikupljajući donacije za inicijativu Obrok solidarnosti, u okviru koje samoorganizovana grupa pod okriljem organizacije Združena Akcija Krov nad glavom, kuva i distribuira tople obroke ugroženim ljudima na teritoriji grada Subotice. Do sada se kroz pomenutu akciju skuvalo i podelilo preko 700 toplih obroka a svojim doprinosom u prikupljanju donacija želimo da pomognemo da akcija traje što duže.

-Program-

- Ponedeljak 8. Mart 2021. -

20:00h

Tribina: Drugarica umetnica, drugarica novinarka, drugarica radnica

Rad u umetnosti, kulturi i medijima i dalje se često mistifikuje i glamurizuje, zbog specifične javne izloženosti zaposlenih u ovim sferama. Iza predstave, filma, skulpture, dizajna, medijskog priloga, glasa na radiju, često se zanemaruje upravo aspekt rada, odnosno radnih uslova. Posebno nepovoljnim radnim uslovima u umetnosti, kulturi i medijima izložene su žene, koje se bore sa krajnje nestabilnim izvorima zarade, mukama sa ostvarivanjem prava na trudničko i porodiljsko odsustvo, poteškoćama u sticanju radnog staža i nizom drugih vidova kršenja radnih prava. Na ovoj tribini okupljamo umetnice, medijske radnice, aktivistkinje. Slavimo umetnost, ali ujedno opominjemo na zabrinjavajuće radne uslove u svojim oblastima. Preispitujemo i razmenjujemo načine borbe, otpora i organizovanja, jer ne pristajemo da prepustimo svoje profesije eksploataciji.
  • Milica Ružičić, umetnica, muzičarka, aktivistkinja
  • Sara Lupšor, dizajnerka, aktivistkinja ROZA Udruženja za radna prava žena
  • Marija Rodić, nezavisna umetnica/rediteljka i edukatorka na polju filma, predsednica UG Satibara
  • Ana Toader, montažerka, radnica u medijima, aktivistkinja
  • Marta Popivoda, rediteljka, istraživačica, aktivistkinja
  • Milica Kravić Aksamit, novinarka, feministkinja, sindikalna aktivistkinja, voditeljka radio emisije Žena u kutiji
  • Moderatorka: Galina Maksimović, (privremeno pasivna) dramaturškinja

22:00h

NATALIJA RAJKOVIĆ

Natalija Rajković je svoju karijeru započela kao kantautorka, ali se nakon izvesnog vremena projektu pridružuje još šest profesionalnih muzičara, oni zajedno čine sastav Nataleé. Ovom prilikom će nastupiti naoružana akustičnom gitarom, svojim jedinstvenim glasom i temama koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

22:30h

BOJANA BULATOVIĆ BO

Beogradska kantautorka, Bojana Bulatović Bo, poznata je kao kompletna kantautorka akustičnog usmerenja. Smela, inteligentna, kreativna i duhovita, Bo nepomirljivo opominje i opisuje okruženje u kom se nalazi, u najboljoj tradiciji prostestne akustičarske muzike 60-tih.

Doniraj

Donacije možete uplatiti na dinarski račun:

200-3300070101029-06
(Poštanska štedionica)
Svrha uplate: Obrok Solidarnosti Subotica
Primalac: Ekoslavija, Subotica
Šifra plaćanja: 289

Scroll to Top